TEKNOLOJİ FAKÜLTELERİ NEDİR?

20.02.2014 3283

TEKNOLOJİ FAKÜLTELERİ

Teknoloji Fakülteleri(TF), ülkemizdeki Mesleki ve Teknik Eğitimin güçlendirilmesi amacıyla 13.11.2009 tarihinde kurulan ve diğer Mühendislik Fakültelerinden temelde üç farklı özelliği ile ayrılarak yapılandırılan yeni bir mühendislik fakültesidir.

Henüz yeni kurulmasına rağmen şimdiden uyguladığı model ile ülkemiz Mühendislik Eğitimine yeni bir boyut ve dinamizm katmaya başlamıştır.

Teknoloji Fakültelerinin üç temel özelliği bulunmaktadır.

Birincisi, Teknoloji Fakülteleri olabildiğince anabilim dalı seviyesinde eğitim vermektedirler. Örneğin Makine Mühendisliği bölümü yerine Makine İmalat Mühendisliği, Makine Enerji Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği yerine Yazılım Mühendisliği gibi bölümler açılmaktadır. Böylece sektörün alanında uzmanlaşmış mühendis ihtiyacı daha çabuk karşılanacaktır.

İkincisi, öğrenciler yaz stajından farklı olarak, 8 yarıyıllık mühendislik eğitiminin 6. veya 7. yarıyılını sektöründe lider, örnek, yönlendirici, Ar-Ge ve eğitim altyapılarını oluşturmuş firmalarda "işyeri eğitimi" adı altında, müfredatı planlanmış bir program ile geçireceklerdir. İşyeri eğitiminin, öğrencilerin mezun olmadan sektörü, yapacakları işleri ve iş ortamlarını tanımalarını sağlayacağı ayrıca, uzmanlaşacakları alanlara karar vermelerinde yardımcı olacağı düşünülmektedir.

Üçüncüsü, her bölümün kontenjanının %60'ı MTOK(Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları) mezunlarından Teknoloji Fakültesini tercih etmek isteyen öğrenciler için ayrılmaktadır. Bu öğrenciler iki yarıyıllık bilimsel hazırlık sonrası mühendislik müfredatına başlatılmaktadırlar. Böylece mesleki ve teknik eğitimin altyapısına da önemli ölçüde destek verilmiş olunmaktadır.

Hukuki statü bakımından;  Mühendislik Fakültesi mezunu "Mühendis" ile Teknoloji Fakültesi mezunu "Mühendis" unvanı arasında fark olmayacaktır. Teknoloji Fakültesi mezunu mühendisler de Türkiye Mimar ve Mühendisler Odaları Birliğine(TMMOB) bağlı mühendis odalarına üye olabileceklerdir.

Teknoloji Fakültelerini tercih etmek isteyen öğrencilerimiz önce YGS'ye girecekler, bu sınav sonucu 180 puanlık YGS barajını geçtikten sonra LYS'ye girecekler, LYS'den elde ettikleri MF-4 puanı ile teknoloji fakültelerine girebileceklerdir. MF4 puanı alabilmek için LYS1 ve LYS2 sınavlarına girmek zorunludur.

M.T.O.K NEDİR? / M.T.O.K BÜNYESİNDE YER ALAN KONTENJANLAR

Teknoloji Fakülteleri'ne öğrenci alımı iki şekilde yapılmaktadır. Bu fakültelerin kontenjanlarının %60'ı METOK(Mesleki Teknik Ortaöğretim Kurumları Lise) %40'ı ise genel lise mezunlarına ayrılmıştır. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu (M.T.O.K.) Kontenjanı adıyla yer alan ve yalnızca Meslek Liselerinin ilgili alanlarından mezun öğrencilerin tercih edebileceği bölümlerdir. Yani M.T.O.K kontenjanlarını sadece ilgili bölümden mezun olan Meslek Liseleri tercih edebilir. Genel lise öğrencileri veya ilgili bölümden mezun Olmayan meslek lisesi öğrencileri M.T.O.K 'ları tercih edemez.

Meslek Liseleri M.T.O.K'ları tercih ederken Ek puan almazlar. Ama genel lise mezunları ya da ilgili alandan mezun olmayan diğer meslek lisesi mezunları M.T.O.K'ları tercih edemeyeceği için adaylar sadece kendi alanlarındaki meslek liseleriyle yarışmış olurlar. Bu durum onlara büyük avantaj sağlamaktadır.

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MEZUNLARI ÖĞRETMEN OLABİLİR Mi?

Teknoloji Fakültelerinden mezun olan öğrenciler istekleri dâhilinde pedagojik formasyonu (öğretmenlik meslek dersleri) alarak öğretmenlik yapabilmektedirler.

 

TEKNOLOJİ FAKÜLTELERİ İLE İLGİLİ BİLMEK İSTEDİKLERİNİZ AŞAĞIDADIR:


TEKNOLOJİ FÜLTELRİ KONTENJAN VE TABAN PUANLARI (2012-2013): dosyalar/2014_02/20081630_teknolojafltelrkontenjanvetabanpuanları20122013.docx

TEKNOLOJİ FAKÜLTELERİ BÖLÜMLERİ:dosyalar/2014_02/20081630_teknolojifaklteleriblmleri.pdf