NASIL BAŞARILI OLURUM

20.02.2014 2366

NASIL BAŞARILI OLURUM?

 BAŞARILI OLMANIN ÖZELLİKLERİ

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Başarılı insan, amaçlarına belirli bir zaman dilimi içinde ulaşmış kişidir.

 

Başarı değişken bir kavram olduğu için genel - geçer bir tanımını yapmak mümkün değildir. Ancak başarı genel bir çerçeve içinde "uyumlu ve doyumlu" yaşamak olarak tanımlanabilir.

Başarılı olmak için çok çalışmak değil, etkili çalışmak gereklidir. Etkili çalışmak ise; zamanı, belirlenmiş amaçlar ve saptanmış öncelikler doğrultusunda programlı olarak kullanmaktır. Başarılı olmak için amacın açık ve net bir şekilde yapılmış olması ve bu amaca yönelik yıllık, aylık ve haftalık programların yapılması temel şarttır. Çeşitli ölçüler kullanılarak başarılı oldukları belirlenmiş kişiler üzerinde yapılan araştırmalar başarılı kişilerin şu özelliklere sahip olduklarını ortaya koymuştur.

 KENDİNİ TANIMA ÖZELLİĞİ 

             Başarılı olan insanlar, becerilerinin ve ilgilerinin farkında olan insanlardır. Böylece ilgi duymadıkları bir alana yönelmedikleri gibi,  kendilerini "yeterli" hissettikleri alanlardan da en iyi olduklarına yönelirler. Böyle bir tutum, herhangi bir işi, "başladık bir kere..." ya da "ne yapalım önümüze bu iş çıktı..." diye bağlanmanın tam tersidir. İlgi duyduğu alanda, becerebileceğine yönelen kişinin kendisine güveni artar, kendisine saygı duyar ve kendinden hoşnut olur. Kendilerinden memnun olan insanlar, iyi sonuçlar yaratırlar. 

             ZAMANI İYİ KULLANMA ÖZELLİĞİ 

             Birçok kimsenin şikâyet ettiği gibi, zaman "çok hızlı" değil sabit bir hızla geçer. Başarılı ve başarısız insanlara eşit olarak verilmiş tek şey zamandır. Herkesin günü 24 saat, haftası 7, ayı 30 gündür.

             Başarılı olanlar, zamanlarını kendi seçtikleri amaçlar doğrultusunda planlı ve düzenli olarak kullananlardır. Başarılı insanlar, önemli olanla önemsiz olanı birbirinden ayırır, zamanlarını işler ve ayrıntılarla değil, "olmazsa olmaz" niteliğindeki öncelikli işlerden başlayarak kullanırlar.            

             AMAÇ BELİRLEME ÖZELLİĞİ 

             Amaç, belirli bir zaman dilimi içinde ulaşılması istenen noktadır. Bunun için daha önce de belirtildiği gibi amacın açık ve kesin olarak tanımlanması ve bunun yazıya geçirilmesi gerekir. Ayrıca bu amaca giden yolun bölümlere ayrılması ve belirli bir zaman dilimleri içinde ne kadar mesafe geçildiğine bakılması yararlıdır. Bu değerlendirme sırasında sebepler ve mazeretler üzerinde değil, somut sonuçlar üzerinde durmak gerekir. Amacını açık seçik belirlememiş bir kişi, dümeni olmayan bir gemiye benzer.     

             DİNLEME VE GÖZLEME ÖZELLİĞİ 

             Etkili konuşmak hiç şüphesiz çok önemli bir niteliktir. Ancak dinleyecek ve müdahale etmeden sessizce gözleyecek sabıra sahip olmak, kişiye birçok durumda etkili konuşmaktan daha önemli avantajlar sağlar.

             Dinlemek ve gözlemek, sorulacak birçok sorunun cevabının kendiliğinden ortaya çıkmasını yardımcı olduğu gibi, olayların doğal akışının bozulmamasına ve böylece edinilecek bilginin gerçeğe daha yakın olmasına imkân verir. 

             SUSMASINI BİLME ÖZELLİĞİ   

             Bu özellik dinlemek ve gözlemek ve gözlemekle birçok açıdan benzerlik gösterdiği halde bütünüyle aynı değildir. Susmak, insanı sonradan pişman olacağı ve telafi etmek için çaba harcayacağı durumlardan kurtarır. Özellikle problem sırasında ve gerginliğin yaşandığı durumlarda, kişinin ağzından kaçırdıkları sebebiyle sonradan güç durumda kaldığı bilinir.

             Bir düşünürün söyledikleri bu konuya ışık tutmaktadır; "Söylediğim bir çok söz yüzünden başım çok derde girmiştir, ancak şimdiye kadar söylemediğim herhangi bir söz sebebiyle pişmanlık duyduğumu hatırlamıyorum." 

             YARDIM İSTEME ÖZELLİĞİ 

             Başarılı insanların önemli özelliklerinden birisi de gerekli olan yerde ve zamanda yardım istemeyi bilmeleridir. Çok basit ve doğal görüldüğü halde, yardım istemeye cesaret etmek, bunun yerini ve zamanını doğru olarak seçmek ve uygun kişiden yardım istemek gerçekten önemli bir niteliktir.

             Bazı kimseler yardım istemeden başarıya ulaşmayı önemli bir meziyet olarak görürler. Bu kimselerin unuttukları nokta, başarının tek bir sabit nokta olmadığıdır. Yardım isteyen kişi yolunu kısaltır,  var olan enerjisini ve becerisini daha ileriye gitmek için kullanır.            

             Başarılı olanlar şartlardan şikâyet etmek, pişmanlık duymak ve hayıflanmak yerine önlerindeki problemi nasıl çözeceklerine bakarlar. Dünyayı ve şartları değiştirmek yerine kendilerini değiştirmeye gayret ederler. Çünkü dış dünyayı değiştirmek için imkânlarımızın ve gücümüzün sınırlı olmasına karşılık, değişikliği kendimizde yapmak konusunda çok daha büyük bir şansa sahibiz. Bir başka ifadeyle başarılı insanlar sebepleri kendi dışlarında değil, kendi içlerinde ararlar ve sonucunu değiştiremeyecekleri durumları kabul edip, problemi çözecek yeni alternatif yollara yönelirler       

   

* * * * * * * * * *     

 

                                                                             "Başarının en iyi formülü, B = Ç+Y+D

                                                                    B= Başarı

                                                                                  Ç= Çalışma

                                                                                                                            Y= Yerinde ve zamanında davranma      

                                                                                                        D= Dinlenme ve eğlence"

 

                                                                                                                                                                               (Einstein)

 



MİMAR SİNAN TEKNİK LİSE VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ