Okulumuzun Tarihçesi

11.03.2014 3768

OKULUN TARİHÇESİ

Okulumuz, Bursa Ucuz Meskenler Semti'nde 1989 – 1990 eğitim öğretim yılında Bursa Ucuz Meskenler Endüstri Meslek Lisesi adıyla açılmış; Elektrik, Tesviye ve Metal İşleri bölümlerinde toplam 308 öğrenci ile eğitim-öğretime başlamıştır.

Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Kurumlara Ait Açma, Kapama ve Ad Verme Yönetmeliğinin 7. maddesi doğrultusunda "tarihimizde ün yapmış kişilerin adları kurumlara verilebilir" hükmünden hareketle Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü Danışma Kurulunun 88/14 sayılı kararı ve Bakanlığın 06.07.1990 tarih ve 8899 sayılı onayı ile okulumuzun adı Bursa Mimar Sinan Endüstri Meslek Lisesi olarak değiştirilmiştir.

1991 – 1992 eğitim-öğretim yılında okulumuza Teknik Lise Makine bölümü ve Mobilya ve Dekorasyon Bölümü;

1994 – 1995 eğitim-öğretim yılında Anadolu Teknik Lise Makine bölümü açılmıştır.

1996 – 1997 eğitim-öğretim yılında Anadolu Meslek Lisesi ilave edilerek okulumuzun adı Bursa Mimar Sinan Anadolu Teknik Lise, Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi olmuştur.

2003 – 2004 eğitim-öğretim yılında Bilgisayar bölümü;

2005 – 2006 eğitim-öğretim yılında Elektronik bölümü açılmıştır.

2009 – 2010 eğitim öğretim yılında ise Teknik Lise kısmına Makine Teknolojileri alanı ve Ahşap Teknolojileri alanı açılmıştır.

2014-2015 yılı 2. Dönem ek bina hizmete açılmıştır. 2015-2016 yılında Motor araçları teknolojisi alanı açılmıştır.

Millî Eğitim Bakanlığı 2014/8 sayılı Meslekî ve Teknik Ortaöğretimde Okul Çeşitliliğinin Azaltılmasına İlişkin Genelge kapsamında okulumuzun adı Mimar Sinan Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi olarak değiştirilmiştir.

Okulumuzun meslekî ve teknik eleman yani sanatkâr yetiştiren bir kurum olması, ayrıca Cumhuriyetin kurucusu Büyük Önder Atatürk'ün "Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır" sözünden hareketle büyük sanatkâr Mimar Sinan'ın adının yaşatılması için okulumuza bu isim verilmiştir.

 

OKULUMUZUN ADINI ALDIĞI MİMAR SİNAN´I TANIYALIM MİMAR SİNAN

Sinaneddin Yusuf, Kayseri´nin Agrianos (bugün Ağırnas) köyünde doğmuştur. 1511´de Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak İstanbul´a gelmiş yeniçeri ocağına alınmıştır.

Yeniçerilik dönemi

Abdulmennan oğlu Sinan , Mimar olarak Yavuz Sultan Selim´in Mısır seferine katıldı. 1521 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın Belgrad Seferine Yeniçeri olarak katıldı. 1522'de Rodos Seferine Atlı Sekban olarak katılıp, 1526 Mohaç Meydan Muharebesi´nden sonra, gösterdiği yararlıklar sebebiyle takdir edilerek Acemi Oğlanlar Yayabaşılığına (Bölük Komutanı) terfi ettirildi. Sonraları Zemberekçibaşı ve Başteknisyen oldu.

1533 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın İran Seferi sırasında Van Gölü´nde karşı sahile gitmek için Mimar Sinan iki haftada üç adet kadırga yapıp donatarak büyük itibar kazandı. İran Seferinden dönüşte, Yeniçeri Ocağı´ nda itibarı yüksek olan Hasekilik rütbesi verildi. Bu rütbeyle, 1537 Korfu, Pulya ve 1538 Moldavya seferlerine katıldı. 1538 yılındaki Karaboğdan Seferinde ordunun Prut Nehri´ni geçmesi için köprü gerekmiş bataklık alanda günlerce uğraşılmasına karşın köprü kurulamamış görev Kanuni´nin veziri Damat Çelebi Lütfi Paşa´nın emriyle Abdulmennan oğlu Sinan´a verilmiştir.

Köprünün yapımından sonra Abdulmennan oğlu Sinan 17 yıllık yeniçerilik hayatından sonra 49 yaşında Baş mimarlık görevine atanır.

 Başmimarlık dönemi

1538 yılında Hassa baş mimarı olan Sinan , baş mimarlık görevini I. Süleyman, II. Selim ve III. Murat zamanında 49 yıl süre ile yapmıştır.

Mimar Sinan'ın, Mimarbaşılığa getirilmeden evvel yaptığı üç eser dikkat çekicidir. Bunlar: Halep'te Husrevi'ye Külliyesi, Gebze'de Çoban Mustafa Külliyesi ve İstanbul'da Hürrem Sultan için yapılan Haseki Külliyesidir. Halep'teki Hüsrevi'ye Külliyesinde, tek kubbeli cami tarzı ile, bu kubbenin köşelerine birer kubbe ilave edilerek yan mekânlı, cami tarzı birleştirilmiş ve böylece Osmanlı mimarlarının İznik ve Bursa'daki eserlerine uyulmuştur. Külliyede ayrıca, avlu, medrese, hamam, imaret ve misafirhane gibi kısımlar bulunmaktadır. Gebze'deki Çoban Mustafa Paşa Külliyesinde renkli taş kakmalar ve süslemeler görülür. Külliyede cami, türbe ve diğer unsurlar ahenkli bir tarzda yerleştirilmiştir. Mimar Sinan'ın İstanbul'daki ilk eseri olan Haseki Külliyesi, devrindeki bütün mimari unsurları taşımaktadır. Cami, medrese, sübyan mektebi, imaret, darüşşifa ve çeşmeden oluşan külliyede cami, diğer kısımlardan tamamen ayrıdır.

Mimar Sinan'ın Mimarbaşı olduktan sonra verdiği üç büyük eser, onun sanatının gelişmesini gösteren basamaklardır. Bunların ilki İstanbul´daki Şehzade Camii ve külliyesidir. Dört yarım kubbenin ortasında merkezi bir kubbe tarzında inşa edilen Şehzade Camii, daha sonra yapılan bütün camilere örnek teşkil etmiştir.

Süleymaniye Camii, Mimar Sinan'ın İstanbul'daki en muhteşem eseridir. Kendi tabiriyle kalfalık döneminde, 1550-1557 yılları arasında yapılmıştır.

Mimar Sinan'ın en büyük eseri ise, 86 yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" diye takdim ettiği, Edirne'deki Selimiye Camiidir (1575).

Mimar Sinan, Mimarbaşı olduğu sürece birbirinden çok değişik konularla uğraştı. Zaman zaman eskileri restore etti. Bu konudaki en büyük çabalarını Ayasofya için harcadı. 1573'te Ayasofya'nın kubbesini onararak çevresine, takviyeli duvarlar yaptı ve eserin bu günlere sağlam olarak gelmesini sağladı. Eski eserlerle abidelerin yakınına yapılan ve onların görünümlerini bozan yapıların yıkılması da onun görevleri arasındaydı. Bu sebeplerle Zeyrek Camii ve Rumeli Hisarı civarına yapılan bazı ev ve dükkânların yıkımını sağladı.

İstanbul caddelerinin genişliği, evlerin yapımı ve lağımların bağlanmasıyla uğraştı. Sokakların darlığı sebebiyle ortaya çıkan yangın tehlikesine dikkat çekip bu hususta ferman yayınlattı. Günümüzde bile bir problem olan İstanbul'un kaldırımlarıyla bizzat ilgilenmesi çok ilgi çekicidir.

Eserlerinin bir kısmı İstanbul'dadır. 1588´de İstanbul´da vefat eden Mimar Sinan, Süleymaniye Camii´nin yanında kendi yaptığı sade türbeye defnedilmiştir.

Mimar Sinan Türbesi, İstanbul Müftülüğü´nün sütunlu kapısından çıkınca hemen solda, iki caddenin kesiştiği noktada Fetva Yokuşu başında sağda, Süleymaniye Camii´nin Haliç duvarının önünde, beyaz taşlı sade bir türbedir.

1976´da Uluslararası Astronomi Birliği´nin aldığı kararla Merkür´deki bir krater Sinan Kreteri olarak isimlendirilmiştir.

Eserleri

Mimar Sinan 81 camii, 51 mescit, 55 medrese, 26 darül-kurra, 17 türbe, 17 imarethane, 3 darüşşifa (hastane), 5 su yolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olmak üzere 375 eser yapmıştır. Ayrıca, Edirne ilindeki Selimiye Camisi Dünya Kültür Mirası listesindedir.